Release notes

Release februari 2020

Redactie Fiscaal Gemak

Feb 17 · Leestijd: 7 min.

Hieronder leest u wat de belangrijkste vernieuwingen zijn die de februari release van Fiscaal Gemak met zich meebrengt. Met deze release hebben we ervoor gezorgd dat u nog meer alles nog meer onder controle heeft.

“Met deze nieuwe release bespaar je nog meer tijd en levert u uw klanten de beste kwaliteit”

Jaarwerk updates 

  • Alle type aangiftes inkomstenbelasting 2019 
  • Alle type aangiftes vennootschapsbelasting 2019. Door nieuwe renteaftrekbeperking-maatregelen en wetgeving omtrent controlled foreign companies zijn er enkele verplichte velden bijgekomen in de VPB-aangifte. 
  • Omzetbelasting en ICP 2020, de overbrenging van voorraad binnen de EU is toegevoegd aan de ICP-aangifte. 
  • Jaarrekening, Kvk-depot 2019, een centrale kolommenbalans en het kasstroomoverzicht zijn toegevoegd 
  • Jaarrekening 2020 t.b.v. prognose  
  • SBA's 2019 

Bankdeponering 2019 en Erf & schenkbelasting 2020 volgen later dit jaar. 

Uitstel 2019 
De mogelijkheid om uitstel aan te vragen is opgenomen in deze release. De belastingdienst stelt de mogelijkheid per 1 maart open. 
 
Automatiseren Vooraf Ingevulde Aangifte 2019 
In deze release is ook de mogelijkheid opgenomen om de VIA-set op te halen. De Belastingdienst stelt de VIA-gegevens vanaf 1 maart beschikbaar. Voor die tijd is het niet mogelijk de VIA-gegevens op te halen. 
Met onze communicatiemodule kun je de VIA-machtigingen door uw klant zelf op het Fiscaal Gemak Portaal laten invullen. Dat scheelt u heel veel tijd, werkt nauwkeurig en voorkomt tijdsbesteding aan het rappelleren van klanten. Voor de groep klanten die liever de machtigingsbrief afgeeft op kantoor, kunt je de Fiscaal Gemak scan-app gebruiken. Downloaden van deze app is gratis in de app-store en google play store. 
 
Kolommenbalans voor Rapportage Gemak 
Middels de kolommenbalans functionaliteit stellen we accountants in staat om cijfers vanuit de bronadministratie te importeren en bewerkingen uit te voeren op die cijfers middels journaalposten. Nadat de cijfers geïmporteerd zijn vanuit de boekhouding koppelt de gebruiker labels aan de grootboekrekeningen. RapportagGemak maakt dit natuurlijk erg makkelijk door een voorzet op basis van RGS-code, omschrijving en grootboeknummer te doen. Als een RGS-code is opgegeven in de administratie, dan hoef je niets meer handmatig te labelen. 
De kolommenbalansfunctionaliteit stelt je in staat om foutloos gegevens uit te wisselen tussen VPB, Jaarrekening, Bank-deponering en KvK-depot, omdat achter elk label een RGS-tag of eigen Fiscaal Gemak tag hangt. Welk type rapport je ook vervaardigt, het is altijd juist en efficiënt opgesteld. 
 
Ontwikkelingen kolommenbalans 
In de nabije toekomst kun je vanuit de kolommenbalans doorzoomen naar de bronadministratie, waardoor je vanuit het grootboeknummer de mutatiekaarten kunt inzien en tot pdf-niveau van de geüploade factuur in de boekhouding van Mulitvers Web, Exact Online, Twinfield en Snelstart kunt bekijken. Maakt je een correctie in de kolommenbalans? Deze correctie-journaalposten worden automatisch teruggezet naar de bronadministratie. Het gevolg: geen dubbel werk en een sterke reductie van de foutkans. 
 
Op dit moment is nu al de enkelvoudige kolommenbalans uit te werken, tevens maken we het ook geschikt om structuren uit te werken met de kolommenbalans en optimaliseren we het proces van consolideren. Door het vastleggen van dynamische journaalposten en het koppelen van rekeningen tussen entiteiten onderling houdt je grip op je consolidatie en is aansluiten van de posten nog makkelijker.